Sunday, September 06, 2009

ASAM PEDAS MELAKA


Sebut sahaja asam pedas, rakyat malaysia tahu ianya sangat terkenal di Melaka...Rasanya amat sedap dan cukup menyelerakan, lebih-lebih lagi kalau ia dimakan bersama sama sotong atau daging masak kicap dan cencaluk. Asam pedas bukan saja di minati oleh rakyat malaysia, malah pelancung asing juga turut mengakui kelazatan masakan ini. Ia bukan sahaja sedap dimakan dengan nasi putih tetapi juga sedap dimakan dengan roti canai atau lempeng.

Bukan orang melaka kalau tak reti makan asam pedas ... hahahahahah

dan si-gadis boleh di buang negeri (melaka murtad) jika tidak pandai memasak asam pedas. Diceritakan dari mulut ke mulut bahawa Hang Tuah menolak cinta tun teja kerana si teja tak reti masak asam pedas maka oleh itu tun teja pun di berikan saja kepada raja melaka ... biasalah orang pahang mana reti menumis sambal berbagai ...

hari ini saya masak asam pedas sebab saya rindukan ibu saya ... ibu saya pakar memasak asam pedas terutama ikan parang atau tenggiri ... huhuuuuu

Bahan bahan

Ikan Tenggiri / Parang / Pari / Terubuk (lela suka pakai ikan.. tak reti masak asam pedas daging or ayam) .

Cili yang telah dikisar (lela pakai cili boh je)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Bunga Lawang
Biji sawi
Serai
Belacan (hari nie belacan habis maka lela tukar dengan cencaluk )

Air asam Jawa (5 hingga 7 cawan air)
Limau Purut / Daun Kesum / Bunga Kantan (hari nie lela pakai daun kesum)

Kisar semua bahan bahan
Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dikisar sehingga naik minyak, masuk serai, masuk ikan biar kering sedikit ... masuk air asam jawa... biar kuah mendidh dan masuk sayur(sawi jeruk, bendi atau terung) jika suka... siap...

No comments: