Seperti juga cencaluk, sambal belacan juga merupakan pelengkap hidangan yang membuka selera. Ia mudah dan sungguh menjimatkan, di buat hanya menggunakan lada hidup, bawang merah dan belacan dan sedikit air limau kasturi. Sedap dicolek dengan ulam seperti petai, pucuk ubi atau jantung pisang atau dimakan bersama kari , kurma dan ikan kering. Kadangkala sambal belacan ini diubah suai sedikit dengan memasukan sedikit hirisan mangga, kuining atau pun belimbing. Pasti selera akan terbuka!
Cara membuat
Cili merah 3 biji
bawang merah 1 ulas
belacan
limau kasturi
secubit garam dan gula
Bakar belacan kemudian tumbuk bersama cili merah sehingga lumat . Masukan garam gula dan gaul mesra. Perah air limau kasturi. Hidangkan
Cara membuat
Cili merah 3 biji
bawang merah 1 ulas
belacan
limau kasturi
secubit garam dan gula
Bakar belacan kemudian tumbuk bersama cili merah sehingga lumat . Masukan garam gula dan gaul mesra. Perah air limau kasturi. Hidangkan
::
Ohhh masih ku ingat sambal belacan Nenek Ton (Zaiton) yang terkenal senatoro keluarga. Setiap kali pulang ke rumah nenek, sambal belacan pasti ada di atas meja tapi sayang seribu kali sayang tiada seorang pun anak cucu mewarisi keenakan sambal belacan nenek.
Dua tahun yang lalu aku zahriahi Kak Yati yang ketika waktu mudanya membantu nenek didapur. Kak Yati yang baik hati telah menurunkan kepadaku rahsia keenakan sambal belacan nenek dan petua mengapa sambal nenek menjadi pengikat kasih dan ia boleh bertahan berhari hari tanpa peti sejuk. Maka sesiapa yang teringin merasa sambal belacan resepi nenek ton atau yang tidak pernah merasai air tangan nenek tetapi ingin merasa kenikmatan belacan dan cili bersatu didalam lesung... tunggu saya buka restoren ya ...
No comments:
Post a Comment